Početna

Dimitrovgrad je dobio novu sportsku halu, koja se gradila više od 15 godina

Dimitrovgrad je dobio novu sportsku halu, koja se gradila više od 15 godina, a čija je izgradnja koštala više od šest miliona evra. Reč je o kapitalnom objektu na koji se godinama čekalo, a koji je od velikog značaja i za ceo Pirotski okrug", rekao jepredsednik te opštine Vladica Dimitrov.

"Njena izgradnja je počela pre više od 15 godina. Sadašnjoj opštinskoj vlasti i meni je pripala čast da je otvorimo. Naravno da naš doprinos nije najveći. Gradila se godinama", rekao je Dimitrov.

On je kazao da se nada da će ta sportska hala biti iskorišćena na pravi način. Predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad, jedan od inicijatora izgradnje hale i najstariji registrovani košarkaš Dimitrovgrada, Zoran Gerov, rekao je da taj objekat ima više od 7.000 kvadratnih metara i 1.000 mesta za sedenje.

"Konačno smo dočekali da otvorimo halu. Dobili smo višenamenski objekat... Građena je duže zbog nekih tehničkih problema", rekao je

Gerov i dodao da hala ispunjava sve standarde za sportske i kulturne manifestacije od šireg značaja. Sportska hala ima salu za male sportove, borilačke veštine i streljanu za malokalibarsko i vazdušno oružje, kao i poslovni prostor od 700 metara. Gerov je dodao da će dvorana moći da se koristi i za republička i regionalna takmičenja. U novootvorenoj hali odigrane su prve prijateljske košarkaške utakmice. Sastali su se košarkaški klubovi Dimitrovgrad i Napredak iz Aleksinca, dok su drugu utakmicu odigrali Radnički iz Kragujevca i Lukoil Akademik iz Sofije.


Strategija razvoja sporta je dinamički organizovani skup poslova, intervencija i akcija, s pripadajućim zaduženjima, rokovima i načinima sprovođenja, koje treba da proizvedu pozitivan sled promena postojećeg stanja na području sporta.

Sport se definiše kao kategorija od posebnog društvenog interesa (Ustav Republike Srbije), i najvećim delom se finansira iz budžeta Opštine Dimitrovgrad. Sportom se predstavlja grad, afirmiše njegovo kulturno bogatstvo i jača nacionalna kohezija.

Otuda Opština Dimitrovgrad, tj. njegovi nadležni organi, imaju pravo i obavezu da osmisle strategiju za razvoj sporta u njemu, da artikulišu ciljeve, kriterijume i prioritete za ulaganje javnog novca, novca građana u sport.

Otuda strategija postavlja pitanje, gde bi se novac poreskih obveznika najbolje investirao, u interesu društva, samog sporta i svakog pojedinca.

Moderne tehnologije (kompjuteri, mobilna telefonija, video igrice, televizija, automobilska i motoindustrija i dr), uslovi života (standard, život u naseljenim mestima bez odgovarajućih prostora za fizičko vežbanje i slično) sve više opredeljuju mlade da budu fizički neaktivni. Tako se stvara privid da je sportska aktivnost, kao vid igre i zabave, suvišna. To je verovatno razlog što je u predhodnom periodu uočen upadljiv pad interesovanja dece i mladih za učešće u sportskim aktivnostima.

Fizička neaktivnost dece, a pogotvo adolescenata, negativno utiče na njihov pravilan fizički i duhovni razvoj. To dugoročno može ugroziti zdravlje građana, dok istovremeno umanjuje regrutnu bazu za vrhunski sport.

Otuda, deca u sportu su prioritet najvišeg nivoa u strategiji razvoja sporta u Dimitrovgradu.
Činjenica je da je sportska hala nedovršena, da Gimnazija nema odgovarajuću sportsku salu i da u mnogim naseljenim mestima nema sportskih objekata i terena. To umanjuje mogućnost za bavljenje dece i omladine sportom ali i za rekreativno vežbanje građana Dimitrovgrada.
Bez odgovarajućeg prostora za igru i trening, nema pravog razvoja sporta, a sportski objekti predstavljaju nasleđe koje ostaje i budućim generacijama. Zato je potrebno početi sa planiranim i sistemskim ulaganjem u dovršetak, obnavljanje i izgradnju sportske infrastrukture, kao i jasno definisanje vlasničkih odnosa u ovoj oblasti.

Otuda su sportski objekti, drugi prioritet strategije razvoja sporta u Dimitrovgradu.
Naše opredeljenje je da se, pre svega, dovrše i revitalizuju postojeći objekti (sportska hala i prateći sportski objekti u sportskom centru „Park'') tamo gde je to moguće i prikladno, a potom da se grade novi. Novac građana Dimitrovgrada ne treba ulagati u prevelike objekte, koji se dugo grade i skupi su za održavanje, pa sportu i društvenoj zajednici predstavljaju teret a ne zadovoljstvo. Male hale i tereni, nasuprot tome, lakše su dostupni većem broju dece, aktivnih sportista i rekreativaca.

Posebno ugrožene kategorije građana, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, su: adolescenti, osobe izložene stresnim situacijama, osobe trećeg doba, osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti, gojazne osobe, osobe sa invaliditetom (prema navodima WHO svetske zdravstvene organizacije).

Zbog toga je, pored ova dva najvažnija prioriteta, opredenjelje strategije jeste da rekreativno bavljenje sportom bude opšteprihvaćen, čak i poželjan način društvenog ponašanja. Stoga, ona će definisati ulogu lokalne samouprave u podsticanju sporta za sve kategorije koja ohrabruje sve segmente stanovništva da u sportu nađu preventivu za zdravlje, socijalnu komponentu, kao i konstruktivan način provođenja slobodnog vremena.

Otud je „Sport za sve“ treći prioritet strategije razvoja sporta u Dimitrovgradu.
Autonomija sporta i njegova politička neutralnost predstavljaju istorijsku tekovinu i međunarodni pravni standard čije poštovanje i ostvarivanje predstavlja jedan od prioriteta i opredeljenja ove strategije.

Ovim dokumentom uvažava se činjenica da  autonomija sporta počiva na ravnoteži prava pojedinca i sportskih organizacija, sa jedne strane, i odgovornosti i dužnosti tih subjekata sa druge strane.

Zato je obaveza sporta i sportista da promovišu modele ponašanja kojima se na najbolji način prenose moralne i društvene vrednosti, najviših standarda, mladim generacijama.